Storyn

Bokens berättelse kan enklast beskrivas som ett försök att analogivis pröva en teori från kvantfysikens beskrivning av mikrovärlden på makrovärlden i form av mitt eget liv från ett till tjugo års ålder.

I kvantfysikens teorivärld om mikrovärlden finns bland många andra teorier tre begrepp – händelser, företräde och sammanhang – som används som förklaring till utvecklingen av den verklighet vi lever i. Enligt denna teori binder orsaksrelationer samman atomhändelser i orsakskedjor, företräde står för att atomhändelser i mikrovärlden påverkas av antalet liknande tidigare atomhändelser i orsakskedjan varifrån de tillförs energi och information. Sammanhang innebär att en atomhändelse utfaller olika beroende på det sammanhang i vilken den inträffar.

Boken En Tankelek som utkom i oktober 2023 handlar om, testar och drar slutsatser kring huruvida händelser, företräde och sammanhang på makroplanet under de första formativa 20 åren i livet kan förklara vilka effekter denna växelverkan kan ha på utvecklingen av personliga egenskaper. De egenskaper som fokuseras och beskrivs är hämtade från den så kallade Fem Faktormodellen (FFM), en allmänt accepterad teori inom psykologi.

Den röda tråden

Eftersom bokens berättelse spänner över vida fält från svårförståelig kvantfysik till psykologisk utveckling på individnivå frågar man sig vilken den röda tråden är. Låt se om det går att koppla ihop dessa världar.

I kapitel 1 presenteras en teori formulerad av en känd kvantfysiker, Lee Smolin, om hur atomhändelser i mikrovärlden förhåller sig till varandra via antaganden om ”energetic causal sets” beskrivna som Händelser, Företräde och Sammanhang. I samma kapitel definieras vad begreppen motsvaras av i vardagslivet med hjälp av Svenska Akademins Ordbok (SO) samt beskrivs en teori inom psykologin, Femfaktormodellen, vad gäller faktorer bakom personlig utveckling.

Kapitlen 2 och 3 innehåller förutom Smolins teorier även en kort summering av några skolor inom kvantfysiken vad gäller tillvarons och varats innersta väsen för att ge en liten inblick i kvantvärldens begreppsapparat. I kapitel 4 diskuteras hur teorin från kvantfysikens beskrivning av mikrovärlden kan prövas på makrovärlden enligt synsättet ”livet som ett nätverk av orsaksrelationer mellan händelser” i syfte att se vad som då framkommer om hur livet utvecklas på individnivå. I kapitel 5, Tankeleken explicit, skärskådas antagandena bakom Tankeleken mer i detalj för att se i vilken mån de kan tänkas hålla. Kapitlen 6 till 10 följer min uppväxt från barndomen på den lilla gården via byskolan, folkskolan och realskolan fram till och med gymnasiet genom beskrivning av ett antal händelser och upplevelser som samtliga tolkas inom ramen för Femfaktormodellen. Redovisningen följer en strikt ordning med först en beskrivning av den händelse jag råkat minnas, min tolkning av den eller de egenskaper enligt Femfaktormodellen som händelsen relaterar till samt en slutsats.

I det avslutande kapitlet 11, Tankelekens relevans, funderas huruvida den har fog för sig samt ges slutsatser om vad jag själv dragit för lärdomar av tankeleken.